Životní konstanta v kontextu každodenního života

24. 06. 2014 18:40:00
Existenciální krize se vyznačují jakousi prázdnotou, frustrací, nedoceněním a jiných okolností vedoucí k tomu, abychom se sžírali sebou samými.

V poryvech každodenního větru příslibu lepších zítřků nenacházíme uspokojení, protože nám mohou připadat jako obyčejné tlachy mluvící cizím jazykem. Zajímal by mě pocit dlouhodobě nezaměstnaného, který slýchává o zvyšující se průměrné mzdě, na kterou údajně většina pracujícího národa nedosáhne nebo handicapovaného, který v titulcích módních časopisů čte o tom, že úspěšný člověk je zdravý, štíhlý a krásný. Takto bych tu mohl vypsat dlouhou řadu sociálně vylučovaných skupin, které by čekaly na vůni výparů blyštící se budoucnosti, kterou by nemohli zcela přijmout.

V tomto individualizovaném světě plném svobod, které nás činí více či méně šťastnými, jsme možná poztrácely určité životní konstanty, které můžeme postrádat v dobách, kdy nám nebude příliš dobře (např. určitá nepříznivá sociální událost, jako již zmíněná nezaměstnanost).

V obdobích, kdy jsme šťastni a nasyceni pocitem, kdy nám vše vychází, si neuvědomujeme možné ztráty jistých konstant. Ujíždíme na chvilkovém štěstí a je to pro nás pomalu adrenalinovým zážitkem, při kterém zažíváme nádherný pocit. Každý člověk toto pocítí.

Ztrátu životní konstanty umocňují i nepříznivé přívlastky, které se přilepují na skupiny, které by měly být jistým způsobem více přijímány a nebýt frustrovány samy sebou, protože je tak pojmenovává společnost (v tomto případě rozuměj média). Dnes tak slýcháváme o ztracené generaci (absolventi škol), nepřizpůsobiví občané (dle veřejného mínění romská menšina), postižených občanech apod.

V mém případě budu možná za jistý čas také příslušníkem ztracené generace, ač ztracený v pravém slova smyslu nebudu, ale veřejnost mě tak bude vnímat. Nevím, možná ne, ale dnes o svých vrstevnících toto slýchám. Existuje-li nějaké kolektivní vědomí, které můžeme dále rozčlenit do kolektivních vědomí jistých skupin, tak tyto negativní nuance, které každý příslušník dané menšiny „vysílá“, může ovlivnit chování takové skupiny jako celku. Není se pak možná čemu divit, že v jistých případech nedochází k posunu.

Podle mě značnou měrou napomáhají destrukci konstant předsudky a strach. Když se cítíme v pohodě, šťastní a milovaní, vyzařujeme úžasnou auru chránící nás před neduhy. Díváme-li se jako zamilovaný člověk, líbí se nám vše a v jistých chvílích si myslíme, že nás nic neohrozí. V opačném případě cítíme-li se frustrováni, cítíme se ohroženě. Pokud se cítíme v ohrožení, je přirozená reakce obrana spočívající částečně i ve strachu, který může naprosto eliminovat jistoty a tím nás srazit „na kolena“.

Možná je v takových případech dobré zaměřit se na sebe sama a oprostit se od informací, které nestačíme ani vstřebávat a možná bychom mohly nacházet konstanty v maličkostech jako je například úsměv jiného člověka. V samotě i odhalení, zapomnění i rozpomnění, bylo by pěkné hledat konstanty, na kterých stojí běžné fungování každodenního života.

Autor: Ondřej Klepáč | úterý 24.6.2014 18:40 | karma článku: 6.63 | přečteno: 233x

Další články blogera

Ondřej Klepáč

Hle, člověk válčící

Úzkost a smutek. Z čeho? Z válek. Z jakých válek? Barbarských a krutých. Máme šanci na nápravu? Myslím si, že máme.

7.10.2023 v 22:41 | Karma článku: 13.57 | Přečteno: 296 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 19 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 12.17 | Přečteno: 224 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 16.33 | Přečteno: 381 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.02 | Přečteno: 104 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 30.88 | Přečteno: 571 | Diskuse
Počet článků 24 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1316
Liberálně smýšlející Evropan, přemýšlející v koutku globální vesnice, v níž žije. http://www.ondrejklepac.blogspot.cz/

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...