Ohlédnutí za konferencí Volary a pochod smrti

6. 05. 2013 18:10:00
Před 68 lety skončily útrapy druhé světové války. Postupně byly ukončeny téměř veškeré boje a snad jedna z největších hrůzností, kterou byl člověk schopen – holocaust, neboli šoa.

Druhá světová válka měla rozhodně vliv na další průběh dějin. Od ukončení války se mnohé událo. Útrapy druhé světové války nám paradoxně přinesly mír, alespoň relativní. Od té doby již tak kruté boje nepanovaly, alespoň ne v globálním měřítku.

Mohli bychom říci, že od té doby je povinností a úkolem každé následující generace neustále připomínat a odkazovat na hrůznosti druhé světové války.

Nebylo snad místa, kterého se důsledky války nedotkly. Místa, kde žiji, nevyjímaje. Ač byly Volary poměrně poklidné šumavské město, ke konci války zde prošel tzv. pochod smrti. Pochod smrti je expresivní označení pochodu, jehož výsledkem je smrt většiny či všech zúčastněných (resp. s nadsázkou pochodu vyžadujícího značné úsilí). (převzato z: www.wikipedia.org)

Tento pochod smrti prošel také městem Volary, který vedl z koncentračního tábora Helmbrechts a pokračoval dále na Prachatice a Husinec, kde byl pak pravděpodobně rozpuštěn.

Zde byl po válce zřízen židovský hřbitov, kde je pohřbeno 95 žen a jeden muž, který byl ruský dělník, který sloužil u sedláka v Českých Žlebech, načež byl při útěku do ruského zajateckého tábora pod Stögrovou Hutí na lávce u Dobré postřelen a bez poskytnutí pomoci vykrvácel. Pohřben byl v lese nedaleko lávky. Po válce na tuto událost upozornili lidé žijící v Dobré Američany a tak byl převezen na hřbitov ve Volarech, kde byl pohřben společně s ženami z transportu pochodu smrti.*

To je něco málo k historii událostí konce druhé světové války ve Volarech. Od těchto okamžiků uplynulo již 68 let a díky této události se změnila i identita tohoto místa.

Po 68 letech od ukončení války se ve Volarech uskutečnil ve dnech 2. a 3 května 2013 již 6. ročník konference Volary a pochod smrti – multikulturní výchova v praxi. Tuto konferenci pořádalo občanské sdružení KreBul, v čele se Zdeňkem Krejsou.

Jako každý rok, tak i v tomto roce se této konference zúčastnilo mnoho významných hostů, mezi nimiž například novinář a publicista Stanislav Motl, který zde představil svůj nový dokumentární film Česká stopa po stopách Josefa Mengeleho, který přinesl spoustu nových informací a zajímavá překvapení. Dalším významným hostem byla také pamětnice holocaustu paní Hana Jančíková, která veřejnosti a žákům místní základní školy, řekla něco o životě Židů v Táboře.

Sešli se zde také pedagogové, jako například Petra Levá nebo Jaroslav Král, kteří na konferenci pohovořili o metodikách multikulturní výchovy na základních, případně středních školách, které již nyní uplatňují se svými žáky a studenty.

Doplnil je Štěpán Pudlák ze společnosti Scio, který představil projekt multikulturní výchovy prostřednictvím stolní hry. A samozřejmě na konferenci nemohla chybět také návštěva ze Slovenska, kterému se útrapy války nevyhnuly. Zde se představil Erik Kližan, který na konferenci pohovořil o Židech v Hornej Nitre na Slovensku.

Takovým vyvrcholením prvního dne konference byla projekce dalšího filmu, tentokrát od Zdeňka Flídra - Osudy židovského obyvatelstva na Šumavě a v Bavorském lese, který byl na této konferenci předpremiérou.

Druhý den se na konferenci představila Iva Sonnbergerová, která zde pohovořila o projektech multikulturní výchovy v rámci činnosti ICM Český Krumlov.

Dále zde opět pohovořila Hana Jančíková, tentokrát s žáky místní základní školy a pak pedagog Jihočeské univerzity V Českých Budějovicích Jiří Dvořák, který na konferenci pohovořil o problematice holocaustu a multikulturní výchovy. Na závěr se na konferenci představil místní amatérský fotograf Lukáš Smola, který při jedné ze svých cest nafotil poutavé fotky z Lidic, které prostřednictvím prezentace představil také veřejnosti.

Vyvrcholením dvoudenní konference Volary a pochod smrti – multikulturní výchova v praxi bylo uctění památky obětem pochodu smrti a položení květinového věnce na místní hřbitov obětí pochodu smrti.

Nelze, aby si člověk po vyslechnutí výpovědí a přednášek nepoložil několik otázek k odkazu útrap a neštěstí, které se udály v době druhé světové války. Dnes, ač žijeme v relativním míru a svobodě, kterých se nám snad ještě nedostálo, jsou takovéto konference a přednášky důležitější než kdy jindy vzhledem k tomu, v jak nestabilním světě to žijeme. Je důležité vzdělávat a opakovat naší historii, aby se takové hrůzy, jako byl holocaust, znova neopakovaly. Díky této konferenci člověk může dostat náhled, ze kterého může čerpat při svém dalším studiu a uvědomění si místa ve společnosti, ve které žije.

Smyslem této konference je nezapomínat na svou historii a poučit převážně mladou generaci, aby nezapomněla. Protože čím dál tím víc v budoucnu budou ubývat přeživší pamětníci. Bohužel. Možná to tím v budoucnu ztratí jistou autenticitu, avšak navrátí ji zpět sdělení lidí, kteří prostě jen řeknou: „Já hovořil s přímými účastníky“ nebo „Já si poslechl svědky těchto neštěstí.“ Toto poselství a odkaz je třeba předávat dál, a to se jistým způsobem zatím stále daří...

*) Krejsová, J. Přes Volary přešla smrt. Volary: KreBul, o.s., 2008. ISBN 978-80-254-1933-5.

Autor: Ondřej Klepáč | pondělí 6.5.2013 18:10 | karma článku: 8.18 | přečteno: 478x

Další články blogera

Ondřej Klepáč

Hle, člověk válčící

Úzkost a smutek. Z čeho? Z válek. Z jakých válek? Barbarských a krutých. Máme šanci na nápravu? Myslím si, že máme.

7.10.2023 v 22:41 | Karma článku: 13.57 | Přečteno: 296 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 48 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 21 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 8.27 | Přečteno: 96 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 16.54 | Přečteno: 185 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 6.47 | Přečteno: 146 |
Počet článků 24 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1316
Liberálně smýšlející Evropan, přemýšlející v koutku globální vesnice, v níž žije. http://www.ondrejklepac.blogspot.cz/

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...